Prijava

Prijava

Uporabnik
Geslo
Zapomni si me

Registracija

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name
Username
Geslo
Verify password
Email
Verify email

Projektna pisarna Maribor

Nahajate se: Domov O nas Novice Prvo leto izvajanja projekta Focus IN CD bo kmalu za nami

Prvo leto izvajanja projekta Focus IN CD bo kmalu za nami

Kmalu bomo zakoračili v drugo leto izvajanja javno-zdravstvenega projekta Focus IN CD, v katerem bomo razvili model celostne obravnave bolnika s celiakijo, ki bo prenosljiv na številne bolezni in uporaben v različnih okoljih. Javni sektor je inovacijsko podhranjen, še posebno zdravstveni sistem pa potrebuje številne inovacije, da bi lahko sledil potrebam družbe in posameznika. Zato bomo vzpostavili vrsto inovativnih storitev – socialnih inovacij, s katerimi bomo v ospredje postavili človeka - bolnika, hkrati pa z razvojem izobraževalnih e-orodij omogočili učinkovito izobraževanje zdravstvenega kadra in kroničnih bolnikov, ki bodo tako lahko tudi sami veliko bolje skrbeli za svoje zdravje in izboljšali kvaliteto življenja.

Mestna občina Maribor ima v konzorciju 12 partnerjev iz centralno evropskih držav vlogo vodilnega partnerja, na ravni projekta skrbimo za vodenje projekta in komunikacijske aktivnosti, v mesecu marcu pa smo začeli tudi že z uvodnimi pilotnimi aktivnostmi. V sodelovanju s Slovenskim društvom za celiakijo in nekaterimi projektnimi partnerji razvijamo model mentorstva novo diagnosticiranim kroničnim bolnikom, ki ga bomo vzpostavili in testirali v naslednjih mesecih.

V okviru projekta Focus IN CD v prvem letu največjo pozornost namenjamo analizi dejanskega stanja na področju oskrbe bolnikov s celiakijo. Nekateri podatki kažejo, da so način obravnave, dostopnost do ustrezne oskrbe, pomoč bolnikom s celiakijo, način postavljanja diagnoze in vodenje teh bolnikov regijsko zelo različni, kar ima lahko resne posledice na zdravje bolnikov, na njihovo družino in posledično na celotno družbo.

Da bi ugotovili kakšno je dejansko stanje, smo pripravili pet spletnih vprašalnikov o celiakiji. Dva vprašalnika sta namenjena oceni ozaveščenosti bolnikov o bolezni in pomoči, ki so je bolniki deležni v državah Srednje Evrope. V okviru teh vprašalnikov želimo oceniti zadovoljstvo bolnikov s trenutnim načinom obravnave in primerjati primere dobre prakse med državami. Naslednja dva vprašalnika sta namenjena oceni ozaveščenosti zdravstvenih delavcev in pridobivanju podatkov o trenutni zdravstveni doktrini, ki velja na področju obravnave bolnikov s celiakijo. V enem od vprašalnikov pa bomo pridobili podatke o bolnikih, ki jim je bila diagnoza postavljena v zadnjem letu. Na ta način bomo lahko primerjali dejansko stanje v klinični praksi s stopnjo ozaveščenosti in dosegljivostjo ustrezne zdravstvene oskrbe ter pripravili podlage za nadaljnje aktivnosti projekta.
Do tega trenutka je v anketah sodelovalo že več kot 2200 različnih udeležencev, pričakujemo pa, da jih bo do konca naslednjega meseca, ko bomo končali z anketiranjem, v vseh petih državah, ki sodelujejo v projektu, odgovorilo več kot 3000.

V mesecu aprilu smo pripravili angleško verzije izobraževalne brošure za zdravstveno osebje, s pomočjo katere bomo le-tem olajšali pot do odkrivanja celiakije. V veliko pomoč so nam izkušnje in znanje pridobljeno v projektu LQ-CELIAC, ki smo ga uspešno izvedli v prejšnji finančni perspektivi. V naslednjem mesecu bodo na voljo brošure še v vseh petih jezikih partnerjev: slovenščini, nemščini, italijanščini, hrvaščini in madžarščini.

V maju se bomo predstavili na strokovni konferenci ESPGHAN v Pragi, tako bomo našo mariborsko dobro prakso ponesli v svet.

          Zorica             MOM logo

 

 

Služba za razvojne projekte in investicije - projektna pisarna

 

E-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.