Prijava

Prijava

Uporabnik
Geslo
Zapomni si me

Registracija

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name
Username
Geslo
Verify password
Email
Verify email

Projektna pisarna Maribor

Nahajate se: Domov O nas Novice Pričetek aktivnosti projekta SULPiTER

Pričetek aktivnosti projekta SULPiTER

SULPiTER CMYK

Projekt SULPiTER, s polnim naslovom »Trajnostno urbano logistično načrtovanje za izboljšanje regionalnega tovornega transporta«, je bil odobren v okviru prvega razpisa programa Interreg Central Europe. Projekt bo trajal od junija 2016 do maja 2019.

Dne 26. in 27. julija 2016 je potekal uvodni sestanek, kjer je sodelovalo vseh štirinajst projektnih partnerjev. Na sestanku so se partnerji pogovarjali o izvajanju aktivnosti, postopkih vodenja projekta in komunikacijskih aktivnosti. Sestanka se je udeležila tudi predstavnica skupnega sekretariata programa Interreg Central Europe, ga. Katarina Hanzelova, ki je predstavila splošna pravila programa in obveznosti partnerjev pri izvajanju projekta.

Izzivi projekta
Promet je z 32-odstotnim deležem drugi največji porabnik energije, po podatkih OECD je 20 odstotkov porabe energije možno pripisati transportu tovora. Hkrati bi naj do leta 2050 82 odstotkov Evropejcev živelo v mestih, s čimer se bo povečala tako kompleksnost urbanega okolja kakor tudi pomen urbanega tovornega transporta. Ambicioznega cilja Evropske komisije po doseganju mestne logistike brez CO2 do leta 2030 ne bo mogoče doseči samo z ukrepi na ravni lokalne in nacionalne politike, temveč bo potrebno doseči spremembo vzorca razmišljanja.

Za boljše obvladovanje pričakovanih izzivov urbanega tovornega transporta je potrebno urbana naselja/mesta obravnavati z vidika funkcionalnih urbanih območij (»Functional Urban Area – FUA«), ki upoštevajo gospodarske odnose in funkcije transporta med urbanimi središči in njihovimi zaledji.

Le-ta se soočajo s skupnimi izzivi naraščajočih tovornih tokov in njihove vse večje razdrobljenosti kakor tudi vse večjega konflikta med potniki in tovornim transportom pri uporabi prometne infrastrukture. Zgolj z usklajenim delovanjem in koordiniranimi političnimi ukrepi je možno doseči učinke na celotnem funkcionalnem urbanem območju.

Skozi projekt SULPiTER nameravamo izboljšati razumevanje tovornega transporta in njegovega upravljanja z vidika vpliva na okolje in rabe energije predvsem pri snovalcih politik. Prednostne naloge projekta se nanašajo na razumevanje ter upoštevanje potreb po tovornem transportu in želenih smereh razvoja sodelujočih regij. V ta namen bomo dodelali in uporabili transnacionalna orodja za analizo urbanih tovornih tokov kakor tudi za razumevanje delovanja zasebnih in javnih akterjev, ki s svojim delovanjem neposredno ali posredno vplivajo na oskrbne tokove v regiji. Posebna pozornost bo namenjena izobraževanju odločevalcev v javni upravi za boljše razumevanje tovornega transporta in njegovega vpliva na regijo.

V projekt bomo vključevali vse zainteresirane deležnike, ki bodo skozi sodelovanje v projektnih aktivnostih lahko tvorno sodelovali pri oblikovanju regionalnih političnih usmeritev razvoja regionalnega transporta. S podporo strokovnjakov in ob sodelovanju ključnih deležnikov bodo regionalna urbana središča skupaj z zaledji razvila trajnostne načrte logistične mobilnosti (»Sustainable Urban Logistic Plan – SULP) za svoje funkcionalno urbano območje in jih integrirala v obstoječe trajnostne načrte mobilnosti.

Za soočanje z navedenimi izzivi bodo načrte trajnostne logistične mobilnosti pripravila mesta Bologna in Brescia (Italija), Budimpešta 18. okrožje (Madžarska), Poznan (Poljska), Stuttgart (Nemčija), Reka (Hrvaška) in Maribor (Slovenija). Pri pripravi načrtov bodo navedena mesta tvorno sodelovala z lokalnimi, regionalnimi in nacionalnimi organi, pridruženimi partnerji in zainteresiranimi deležniki hkrati pa bodo medsebojno izmenjavala izkušnje in ideje.

Od vizije k usklajenim prednostnim ukrepom
V okviru projekta bomo razvili trajnostne načrte logistične mobilnosti (»Sustainable Urban Logistic Plan – SULP) za funkcionalna urbana območja, ki sodelujejo v projektu, in jih integrirali v obstoječe trajnostne načrte mobilnosti.

Prispevek k odgovornemu raziskovanju in inoviranju
V projektu SULPiTER v politike mobilnosti vključujemo cilje zmanjšanja porabe energije tako z vidika uvajanja tehnoloških sprememb kakor tudi vključevanja organizacijskih ukrepov, sprememb vedenja in razmišljanja, prostorskega načrtovanja ter upravljanja.

Več informacij
http://www.interreg-central.eu/

Partnerstvo projekta SULPiTER


Organizacija

Država

Institute for Transport and Logistics Foundation

IT

Municipality of 18th District of Budapest

HU

Univerza v Mariboru

SI

Regional Union of the Chamber of Commerce of Veneto - Eurosportello

IT

Central European Initiative – Executive Secretariat

IT

Brescia Mobility

IT

Institute of Logistics and Warehousing

PL

City of Poznań

PL

Metropolitan City of Bologna

IT

Stuttgart Region Economic Development Corporation

DE

Vecsés Municipality

HU

City of Rijeka

HR

KLOK Logistics Cooperation Centre

DE

Mestna občina Maribor

SI

Pridruženi partnerji in opazovalci


Organizacija

Država

Emilia-Romagna Region

IT

Municipality of the City of Budapest

HU

Ministrstvo Republike Slovenije za gospodarski razvoj in tehnologijo - Direktorat za regionalni razvoj

SI

Municipality of Padua

IT

City of Venice

IT

Municipality of Treviso

IT

City of Brescia

IT

City of Bologna

IT

Stuttgart Region

DE

Municipality of Trieste

IT

Friuli Venezia Giulia Autonomous Region – International Relations and Strategic Infrastructures Office

IT

Mestna občina Koper

SI

 

Pričetek aktivnosti projekta SULPiTER
Pričetek aktivnosti projekta SULPiTER
Pričetek aktivnosti projekta SULPiTER
Pričetek aktivnosti projekta SULPiTER
Pričetek aktivnosti projekta SULPiTER

          Zorica             MOM logo

 

 

Služba za razvojne projekte in investicije - projektna pisarna

 

E-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.