Prijava

Prijava

Uporabnik
Geslo
Zapomni si me

Registracija

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name
Username
Geslo
Verify password
Email
Verify email

Projektna pisarna Maribor

Nahajate se: Domov O nas Novice MESTNA OBČINA MARIBOR JE USPEŠNO KANDIDIRALA NA PROGRAMU INTERREG CENTRAL EUROPE IN PRIDOBILA SREDSTVA ZA IZVEDBO PROJEKTA FOCUS IN CD

MESTNA OBČINA MARIBOR JE USPEŠNO KANDIDIRALA NA PROGRAMU INTERREG CENTRAL EUROPE IN PRIDOBILA SREDSTVA ZA IZVEDBO PROJEKTA FOCUS IN CD

Innov Focus-IN-CD-2Mestna občina Maribor je v sodelovanju s partnerji pripravila prijavo in pridobila evropska sredstva za projekt »Focus in CD« s polnim naslovom »Innovative patient centered health care services – advantages of establishing a close CE network in celiac disease patient health care«, prevedeno v slovenski jezik »Inovativne, pacientu prijazne celostne zdravstvene storitve – prednosti močne CE mreže v managementu celiakije«.

(15. junij 2016) Mestna občina Maribor (v nadaljevanju MO Maribor) je na prvi poziv programa Central Europe v aprilu leta 2015 prijavila projekt Focus in CD s področja javnega zdravja, na prioriteto, s katero želi EU vplivati na povečanje konkurenčnosti, s sodelovanjem spodbuditi inovativnost, z izboljšanjem znanja in kompetenc pa vplivati na razvoj socialnih inovacij.

MO Maribor je prevzela vlogo vodilnega partnerja, partnerji projekta pa so Univerzitetni klinični center Maribor, E-zavod – zavod za projektno svetovanje, raziskovanje in razvoj celovitih rešitev, Klinikum der Ludwig-Maximilians-Universität München, Heim Pal Hospital Budapest, Universita degli Studi di Trieste, Instituto Burlo Garafolo Trieste, Klinički bolnčki centar Rijeka, Udruga oboljelih od celijakije Primorsko – goranske županije Rijeka, Društvo za celiakijo iz Budimpešte, Kinder Stiftung München in Primorsko – Goranska županija.

V prvem krogu je bilo prijavljenih preko 800 projektov med katerimi se jih je 91 uvrstilo v drugi krog; za te projekte je bilo potrebno pripraviti drugostopenjsko prijavo, na podlagi le-te, pa so za sofinanciranje potrdili 35 projektov. Med njimi je tudi projekt Focus in CD, z izvajanjem so začeli s 1. junijem 2016, trajal bo 36 mesecev. Vrednost projekta je 1.885.419,00 EUR.

Zdravo in aktivno staranje sta dva izmed največjih izzivov Evropske unije. Pri zagotavljanju pogojev igra pomembno vlogo sistem javnega zdravstva, ki je inovacijsko podhranjen. S pomočjo učinkovitega odkrivanja in spremljanja kroničnih bolezni, se lahko izognemo kasnejšim komplikacijam in prispevamo k izboljšanju splošnega zdravja populacije. V projektu bomo razvili, implementirali in testirali inovativni model celostne obravnave pacienta s celiakijo. Vanj bomo vključili tudi, s pilotnimi aktivnostmi razvite, nove storitve. Celiakija je doživljenjska sistemska bolezen, ki prizadene do 3 % ljudi in zahteva strogo brezglutensko dieto. Še vedno je okoli 80% bolnikov neodkritih, povprečno traja 10 let od prvih simptomov do odkritja bolezni.

Dvanajst projektnih partnerjev iz Italije, Nemčije, Hrvaške, Slovenije in Madžarske bo v okviru projekta FOCUS IN CD, pod vodstvom MO Maribor, v prihodnjih treh letih izvedlo številne aktivnosti, s katerimi želijo postaviti temelje za celostno obravnavo bolnikov s celiakijo, izboljšati znanje zdravstvenega osebja in bolnikov, povečati ozaveščenost širše javnosti o bolezni in razviti, implementirati in testirati številne pilotne aktivnosti, ki bodo podprle inovativni model celostne obravnave pacienta na področju Centralne Evrope. Ugotovitve in rezultati projekta, razviti na modelu celiakije, bodo lahko prenosljivi na druge bolezni in v druge regije.

MO Maribor bo kot vodilni partner v projektu zadolžena za vodenje projekta, koordinacijo partnerjev, komunikacijo z javnostjo, promocijo projekta, organizacijo projektnih sestankov, dogodkov in posameznih aktivnosti, razvoj, implementacijo in testiranje pilota, pripravo poročil in številnih drugih aktivnosti. V mesecu septembru bomo gostili partnerje iz petih držav in izvedli »KICK OFF meeting«, na katerem bomo postavili temelje nadaljnjega sodelovanja.

          Zorica             MOM logo

 

 

Služba za razvojne projekte in investicije - projektna pisarna

 

E-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.