Prijava

Prijava

Uporabnik
Geslo
Zapomni si me

Registracija

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name
Username
Geslo
Verify password
Email
Verify email

Projektna pisarna Maribor

Nahajate se: Domov O nas Novice URBACT III - MOM vključena v dve projektni omrežji

URBACT III - MOM vključena v dve projektni omrežji

 Urbact

V okviru razpisa URBACT III smo prijavili dva projekta z vsebinami, ki so prioritetne za MOM:

  • degradirana področja v mestu – URBACT III - omrežje »2C (SECOND CHANCE)«
  • samooskrba - URBACT III - omrežje »Urban Green Labs«

Kandidatura obeh projektov je bila uspešna. Tako je Mestna občina Maribor zdaj vključena v obe URBACT III projektni omrežji:

  • 2C (SECOND CHANCE) je omrežje, v katerem je poudarek na iskanju inovativnih načinov in kvalitetnih prostorsko načrtovalnih metod za oživitev degradiranih področij, velikih zapuščenih kompleksov in stavb, ki so izgubile svoj prvoten pomen in jih je potrebno rehabilitirati oz. jih ponovno usposobiti z novimi kulturno gospodarskimi vsebinami. Ob tem je ključna trajnostna naravnanost z vzpodbujanjem trajnega zaposlovanja. Vodilni partner je mesto Neapelj iz Italije.
  • URBAN GREEN LABS je omrežje, kjer je poudarek na urbanih zelenih površinah in samooskrbi, ter na podpori različnim ekološkim iniciativam v mestu, ki se ukvarjajo s samoskrbo v smislu vzpostavljanja večnamenskih ekoloških zelenih površin. Poiskali se bodo mehanizmi vzpodbujanja in podpore lokalne skupnosti za učinkovito samooskrbo ter pospeševanje, razvoj in prenovo zelenih površin. Vodilni partner je Mestna občina Budimpešta iz Madžarske.

Prva faza obeh projektov se je pričela izvajati že septembra 2015, v tej fazi se bosta omrežji še razširili z vključitvijo dodatnih zainteresiranih evropskih mest.
Druga faza se bo pričela marca 2016 in bo trajala 2 leti in pol. Točna finančna konstrukcija se bo pripravila šele ob zaključku prve faze in bo za MOM med 50.000 in 80.000 EUR za dve leti in pol za vsako projektno omrežje. Projekta bosta z sofinancirana 85% s strani ERDF (Evropskega sklada za regionalni razvoj).

Omrežja URBACT III projekta omogočajo tematsko povezovanje različnih partnerjev iz Evrope z namenom širjenja, preverjanja in nadgradnje tematske problematike vsakega posameznega partnerskega mesta.

Vsako od mest, vključeno v posamezno projektno omrežje, bo ustanovilo lokalno podporno skupino, ki bo do konca projekta pripravila lokalni akcijski načrt za izbrano tematsko področje.

Mesto Maribor bo za oba projekta izbralo člane lokalne podporne skupine po načelih strokovnosti, referenc in interesa na projektnem tematskem področju. Pri izboru in izvajanju projekta bo uporabljen participativni pristop, poseben poudarek pa bo na mednarodnem sodelovanju. V vsakem posameznem projektnem omrežju bodo ves čas procesa omogočene konzultacije z uradnim URBACT tematskim strokovnjakom.

          Zorica             MOM logo

 

 

Služba za razvojne projekte in investicije - projektna pisarna

 

E-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.