Prijava

Prijava

Uporabnik
Geslo
Zapomni si me

Registracija

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name
Username
Geslo
Verify password
Email
Verify email

Projektna pisarna Maribor

Nahajate se: Domov O nas Novice EU projekt, moj projekt v Mariboru

EU projekt, moj projekt v Mariboru

V Sloveniji ni občine, kjer ne bi bil s pomočjo EU sredstev sofinanciran vsaj en projekt. Ste že odkrili vašega?

 

euprojekt

 

Morda ste med 65 000 ljudmi, ki imajo s pomočjo evropske kohezijske politike dostop do širokopasovnega interneta ali pa med 300 000-imi, ki imajo boljšo in varnejšo oskrbo s pitno vodo. Morda je vaša pot v službo krajša zaradi novozgrajenih železniških tirov, cest in avtocestnih odsekov ali pa varnejša zaradi novih kolesarskih povezav. Morda ima vaš prijatelj službo zaradi več kot 30000 novo ustvarjenih delovnih mest ali pa je sodeloval v enem od 800 raziskovalnih projektov.

Kje vse evropska kohezijska politika v Sloveniji pušča svoje odtise, lahko odkrivate v petek in soboto, 18. in 19. septembra 2015, na dogodkih z naslovom EU PROJEKT, MOJ PROJEKT, ki jih po vsej Sloveniji organizira Služba Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko.

 

obcineEU projekt

 

Preko dnevov odprtih vrat projektov, ki so bili sofinancirani iz evropskih sredstev v obdobju 2007–2013, želi vladna služba obveščati širšo javnost o učinkih in rezultatih projektov ter o možnostih, pogojih in načinu pridobivanja EU sredstev.

Tudi v Mariboru se pridružujemo dogodku. Predstavil se bo evropski projekt LQ – CELIAC (www.lq-celiac.com). Oglejte si tudi kratek predstavitveni filmček:

 

V soboto, 19. 9. 2015 bomo od 9. do 13. ure partnerji projekta LQ – CELIAC v nakupovalnem središču Europark (na prireditvenem prostoru pred kavarno Ginger v prvem nadstropju) izvajali hitro testiranje na celiakijo. Poskusili boste lahko brezglutenske dobrote in spoznali Slovensko društvo za celiakijo, projekt LQ – CELIAC in njegove rezultate.

Vljudno vabljeni, da se nam pridružite.

Vsi dogodki, ki bodo tematsko obarvani z najrazličnejšimi aktivnostmi so brezplačni, namenjeni pa so vsem starostnim skupinam. Vse zainteresirane vabimo, da obiščejo spletno stran www.eu-skladi.si in pobrskajo po vsebini in lokacijah dogodkov.

Povzetek projekta LQ - CELIAC

Skupaj s partnerji je Mestna občina Maribor leta 2011 na 2. Javni razpis za izbor projektov v okviru Operativnega programa čezmejnega sodelovanja Slovenija – Madžarska 2007-2013 uspešno prijavila projekt LQ – CELIAC s področja preventivnega zdravstvenega varstva s polnim naslovom »Izboljšanje kvalitete življenja bolnikov s celiakijo na obmejnem področju SV Slovenije in JZ Madžarske, s katerim smo želeli širšo javnost opozoriti na problem bolnikov s celiakijo. Izvajanje projekta, katerega vrednost znaša 627.122, 25 EUR, smo začeli 15. septembra 2011, zaključili smo ga 14. septembra leta 2014. EU je projekt sofinancirala s 85% sredstev, 10% je nacionalnega sofinanciranja, 5% pa znašajo lastni deleži partnerjev.

Projektni partnerji so bili Mestna občina Maribor, Univerzitetni klinični center Maribor, Slovensko društvo za celiakijo, Županijska bolnišnica Markusovszky in Društvo za celiakijo Železne županije iz Szombathelya. Mestna občina Maribor je med svoje prioritete na visoko mesto postavila preventivno zdravstveno varstvo in skupaj z madžarskimi kolegi našla pot za izboljšanje kvalitete življenja bolnikov s celiakijo. Glavni cilji so bili zgodnje odkrivanje bolezni, izobraževanje in usposabljanje ter osveščanje vseh ciljnih skupin. Z različnimi aktivnostmi, analizo stanja, z zgodnjim odkrivanjem s pomočjo hitrih testov za celiakijo, s predavanji, osveščanjem ciljnih skupin in širše javnosti, izobraževanji in usposabljanji, publikacijami, namenjenimi tako bolnikom, mladim, zdravstvenemu osebju, dietetikom, gostinskemu osebju kot tudi širši javnosti, rehabilitacijskimi tabori in drugimi dogodki (104) smo opozorili na problem bolnikov s celiakijo in ga izpostavili kot širši družbeni problem evropskega zdravstva. Zastavljene cilje smo dosegli in presegli. S hitrim testiranjem se je novoodokritim bolnikom pridružilo povišano število bolnikov, ki so pomoč pri zdravniku poiskali sami. Beseda o celiakiji je dosegla celotno regijo. Izredno pomemben je tudi posredni vpliv projekta in njegovih aktivnosti na vse bolnike s celiakijo v Sloveniji in na Madžarskem, saj smo z osveščanjem širše javnosti dosegli trajnostne učinke, ki ne poznajo meja in upravičenih območij. Gre za trajno povezovanje, povečanje mobilnosti in pretoka informacij ter izmenjavo primerov dobrih praks. Veseli smo, da smo s projektom LQ – CELIAC (www.lq-celiac.com) vplivali na izboljšanje kvalitete življenja bolnikov s celiakijo v regiji in postavili temelje za tesno in plodno sodelovanje v prihodnosti.

(kratek film o projektu)

Rezultati z obeh strani meje na kratko:

104 dogodki, 2100 testiranih s hitrimi testi na celiakijo, 26 novodkritih bolnikov s hitrim testiranjem, preko 50 novodokritih bolnikov, ki so sami prepoznali simptome in našli pot do zdravnika specialista, 26 strokovnih predavanj za različne ciljne skupine, 26 delavnic priprave brezglutenske prehrane, 4 mednarodni rehabilitacijski tabori bolnikov s celiakijo, okoli 560 prehrambenih izdelkov testiranih na vsebnost glutena, 3.000.000 informiranih o celiakiji, preko 240 objav v različnih medijih, več kot 30 javnih predstavitev projekta, tretjino v tujini (Helsinki, Amsterdam, Praga, Budimpešta, Zagreb, Pula, Beograd, Sarajevo, Dunaj, Muenchen, London, Izrael) 25.000 izvodov osmih publikacij namenjenih različnih ciljnim skupinam, dvojezična brezglutenska kuharica »Okusi brez glutena«, 230.000 obiskovalcev projektne spletne strani, trajno povezovanje in skupne objave v strokovni mednarodni literaturi, VIŠJA KVALITETA ŽIVLJENJA BOLNIKOV S CELIAKIJO V REGIJI.

          Zorica             MOM logo

 

 

Služba za razvojne projekte in investicije - projektna pisarna

 

E-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.