Prijava

Prijava

Uporabnik
Geslo
Zapomni si me

Registracija

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name
Username
Geslo
Verify password
Email
Verify email

Projektna pisarna Maribor

Nahajate se: Domov O nas Novice Zaključek projekta Senior Capitala

Zaključek projekta Senior Capitala

seniorCapital logo

Po dveh uspešnih letih sodelovanja se je zaključil projekt Senior Capital, s katerim smo želeli podpreti ohranjanje zaposlitve in ponovno vključevanje državljanov, starejših od 50 let, na trg dela. Rezultati projekta, ki smo jih dosegli v okviru mednarodnega sodelovanja partnerjev iz Madžarske, Slovenije, Poljske, Avstrije, Nemčije in Italije, so bili predstavljeni 12. novembra 2014 na zaključni konferenci v Budimpešti. Na konferenci so povabljeni strokovnjaki, predstavniki gospodarskega sektorja in vlade predavali o vedno večjem izzivu, s katerim se sooča Evropa, tj. starajoči se družbi, in o tem, kako učinkoviteje izkoristiti gospodarski potencial starejših delojemalcev.

Gostitelj dogodka, župan Újbude Tamás Hoffmann, je izpostavil, da je projekt Senior Capital, ki so ga začeli izvajati septembra 2012, v življenja prebivalcev okrožja prinesel veliko sprememb: »Zaradi metod in izvajalcev usposabljanj pilotnih ukrepov, ki so bili izvedeni v Újbudi, so starejši dobili priložnost, da izboljšajo svoja znanja in veščine ter hkrati okrepijo svojo konkurenčnost na trgu dela.«

Namestnik državnega sekretarja, Balázs Rákossy, je v svojem govoru poudaril, da družba ne sme spregledati gospodarskega potenciala prebivalcev, starejših od 50 let: »Najti moramo način, kako lahko uporabimo znanja in izkušnje starejših oseb. Kako jih lahko s tem, da jih pripravimo na spremenjene potrebe trga dela, aktivneje vključimo v gospodarstvo in njihov potencial uporabimo za premostitev vrzeli na področju javnih (zdravstvenih) storitev.« Pojasnil je, da prihaja do sprememb v paradigmi, ki je povezana z dojemanjem starosti in jo lahko zasledimo v evropskih in mednarodnih razpravah. Tako je npr. Svetovna zdravstvena organizacija v svoji terminologiji nedavno opredelila, da se »starost« začne s 75 leti, medtem ko se na trgu delovne sile že 45-letno osebo dojema kot staro.

Posebna pozornost je bila namenjena 7 pilotnim ukrepom in 9 partnerjem, ki so projekt izvajali. Kot odgovor na skupne izzive, ki so povezani s staranjem prebivalstva in zmanjševanjem delovne sile, so partnerji v sklopu projekta Senior Capital razvili in preizkusili 7 posameznih in po meri izdelanih modelov storitev, ki so bili prilagojeni osebam, starejšim od 50 let.

Udeleženci konference so se lahko seznanili z dosedanjimi rezultati in možnostmi za prihodnjo širitev projekta. Osebe, starejše od 50 let, se v različnih državah soočajo z različnimi izzivi, na katere je pilotni program ponudil rešitve, ki so prilagojene lokalnim značilnostim in potrebam – tudi te so bile predstavljene na konferenci. V Avstriji se tako npr. želijo izogniti predčasnemu upokojevanju, zato je treba delojemalce neprestano motivirati, če želijo podjetja imeti koristi od njihovega dela in izkušenj ter ostati konkurenčna. V Sloveniji vidimo možno rešitev v socialnem podjetništvu. V Italiji je bila organizirana kampanja, s katero so želeli dvigniti ozaveščenost glede predsodkov, s katerimi se soočajo starejši delojemalci, zainteresiranim za sodelovanje pa so ponudili možnost projektnega dela in prostovoljstva. V Nemčiji so v sklopu projekta motivirali delodajalce, da svoje zaposlene podprejo z različnimi usposabljanji in jih pripravijo na aktivno življenje po upokojitvi. V občini Újbuda na Madžarskem (vodilni partner projekta) so sodelujočim v pilotnih programih pomagali s strokovnimi tečaji, in sicer s tečaji o tehnikah samopomoči in iskanja zaposlitve, ki so jih dopolnjevali programi za ohranjanje duševnega zdravja. Na podlagi ocene potreb so bili zagotovljeni tudi jezikovni tečaji in računalniški tečaji, ki so osebam, starejšim od 50 let, omogočili, da se uspešneje prijavljajo na razpise za delovna mesta.

          Zorica             MOM logo

 

 

Služba za razvojne projekte in investicije - projektna pisarna

 

E-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.